Protheses


Wie geen eigen tanden en kiezen meer heeft, komt in aanmerking voor een prothese. We spreken hierbij over een volledige gebitsprothese of een partiële (frame)prothese.

 

Frame of partiele prothese?

Er wordt bij een partiële prothese onderscheid gemaakt tussen een basis van kunsthars of CoCr (Staal).

Als er een aantal tanden of kiezen ontbreken kan deze ruimte opgevuld worden met een plaatje van kunsthars, eventueel met haakjes om de eigen tanden en kiezen.

Bij een frame wordt één geheel gevormd van een metalen plaat met haakjes die om de natuurlijke tanden en kiezen worden bevestigd. Een metalen frame is sterker dan een kunstharsplaatje waardoor het geheel slanker gemaakt kan worden.

 

Immediaat prothese

Een immediaat prothese wordt gemaakt van een kunsthars basis met daarop tanden en kiezen bevestigd. Vorm en kleur van de oorspronkelijke tanden en kiezen kunnen bij benadering nagemaakt worden. De kunsthars basis van het kunstgebit ligt op de kaak. Onder andere doordat het kunstgebit druk op de kaak uitoefent, slinkt de kaak na verloop van tijd. Het kunstgebit zal daardoor minder goed gaan passen en dus losser komt te zitten. Het kunstgebit zal dan aangepast of vervangen moeten worden.

 

Voordat uw tanden en kiezen worden getrokken, maakt de tandarts een afdruk van de kaak waarop het kunstgebit wordt gebaseerd. Meteen na het trekken wordt het kunstgebit in de mond geplaatst. Het is belangrijk het gebit in de mond te houden met het oog op een goede genezing. Eventuele aanpassingen voor verbetering van de pasvorm kan de tandarts later uitvoeren. In het begin is praten enigszins lastig, maar na enkele dagen zal dit al verbeteren.

 

Conventionele prothese

Negen maanden na het trekken van uw tanden en kiezen wordt er een nieuwe prothese voor u gemaakt. Deze prothese voelt dunner aan, de tanden en kiezen ogen natuurlijker en het functioneert beter dan uw vorige prothese.

 

Partiële frameprothese

Een frameprothese is een constructie waarbij metalen haakjes om de natuurlijke tanden of kiezen zitten. Hierdoor blijft het frame op een comfortabele manier op zijn plaats zitten.
 

Er wordt een klein stukje weggeslepen in de natuurlijke tanden waar de haakjes omheen komen. Hierdoor blijft het frame goed zitten en wordt het tandvlees zo min mogelijk belast. Het frame is uitneembaar.

 

Partiële kunststofprothese

De partiële (gedeeltelijke) prothese is volledig van kunststof vervaardigd. De oplossing is relatief goedkoop, maar minder duurzaam omdat er een grotere gevoeligheid is voor breuk. Deze kunststofprothese kan ook worden gebruikt als noodoplossing.