Waarvan zijn kronen en bruggen gemaakt?


Goud

Van oudsher worden kronen en bruggen van een goudlegering gemaakt. Dit is een zeer sterk en slijtvast materiaal. “Gouden” kronen en/of bruggen zijn goud- of zilverkleurig. Vanwege deze kleur worden ze door de tandarts doorgaans alleen achter in de mond geplaatst.


Goud-keramiek

Als basismateriaal wordt een goudlegering gebruikt, maar voor het uiterlijk wordt een laag van tandkleurig keramiek over de zichtbare goudlegering aangebracht.


Keramiek

Keramiek als materiaal voor kronen en bruggen kan in veel situaties worden toegepast. De kans op breuk in dit materiaal is door nieuwe technieken nagenoeg uitgesloten. Keramiek is tandkleurig materiaal en ziet er zeer natuurgetrouw uit.


Opbouw

Als een element te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan de tandarts voor uiteindelijke bevestiging van de kroon of brug eerst een opbouw maken. De opbouw wordt met een pin in het wortelkanaal vast gecementeerd. De kroon of brug wordt dan over de opbouw geplaatst.


Facing

Een facing is een esthetische oplossing voor aangetaste font elementen. Het zijn dunne schildjes vervaardigd van keramiek of composiet.


Inlay

In plaats van een vulling kan er een inlay worden vervaardigd. Een inlay is gemaakt van goud, keramiek of composiet.