Kronen en Bruggen


Kronen en bruggen vervangen uw eigen tanden en of kiezen als deze niet meer voldoen. Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie van uw eigen gebit zoveel mogelijk. Als er voor u een kroon of brug gemaakt wordt, dient u twee keer een tandartsen bezoek af te leggen.

Tijdens de eerste afspraak wordt de desbetreffende tande of kies geslepen. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw gebit om de kroon perfect passend te maken en wordt er een noodkroon geplaatst. De definitieve kroon of brug wordt in het tandtechnisch laboratorium vervaardigd en tijdens de tweede afspraak wordt deze geplaatst.

 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje dat exact over een afgeslepen tand of kies past. Om dit kapje wordt keramiek aangebracht om de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie terug te geven. De kroon wordt vervolgens vast gemaakt

 

Wanneer is een kroon nodig?

Wanneer een tand of kies onvoldoende houvast biedt voor een vulling, bijvoorbeeld doordat door tandbederf een groot deel verloren is gegaan. Of wanneer u het uiterlijk van uw gebit wilt verbeteren, dit gaat meestal om verkleuringen of slechte tanden of kiezen.

 

Wat is een brug?

Een brug vervangt één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen en bestaat uit een vaste combinatie van drie of meer tanden of kiezen naast elkaar. Een brug omspant het deel waar uw eigen tanden of kiezen ontbreken waarbij de aangrenzende (eigen) tanden of kiezen dienen als steunpilaren. Uiteraard wordt een brug in de juiste kleur en op maat gemaakt waardoor het één geheel vormt met de rest van uw gebit.


Materialen kronen en brugen

Klik hier om te lezen waar kronen en bruggen van gemaakt worden.